W tym tygodniu wolontariuszki prowadzą w szkole warsztaty kulinarne. Uczą dzieci, jak przyrządzić “prawdziwe” tzatziki i sałatkę grecką. Uczniowie przygotowują jedzenie pod opieką wolontariuszek, a następnie jedzą zrobione przez siebie potrawy.
SAŁATKA GRECKA (4 porcje):
4 duże słodkie pomidory,
2 ogórki,
garść oliwek KALAMATA,
jedno opakowanie greckiego sera feta – około 300 gram,
pól cebuli (czerwonej lub cukrowej),
szczypta oregano,
szczypta soli,
łyżeczka octu winnego,
3 łyżki oliwy greckiej.
TZATZIKI (4 porcje):
pół litra jogurtu greckiego,
2 ogórki (należy je obrać ze skórki, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i odcisnąć z soku),
2 ząbki czosnku (należy je zetrzeć na tarce z małymi oczkami),
szczypta soli,
łyżeczka octu winnego,
łyżka oliwy greckiej.
SMACZNEGO!
Iwona Jaźwińska i Katarzyna Sowińska




